BEZINKOVÝ LIKÉR

Plody bezu černého patří k významným prostředkům bylinné medicíny. Rostlina sama je opředena mýty, a dodnes se traduje, že je třeba poprosit keř o svolení, než ho otrháte.

V bylinné medicíně se využívají květy i bobule. Tiší příznaky nachlazení i zánětů nosních a čelních dutin. Sirup z bezových bobulí skvěle podpoří rekonvalescenci po chřipce a zkracuje průběh infekce. Šťáva z bobulí obsahuje hojně vitaminu C a A a nechává se kvasit na bezové víno. Ochutnala jsem ho, a je vynikající. Do samotného kvasného procesu jsem se nikdy nepustila, ale vyzkoušela jsem alespoň tradiční bezový likér.
... pro pokračování klikněte na odkaz níže

Odkaz na celý článek: https://blog.decodoma.cz/bezinkovy-liker/

Více z Inspigo.cz ...

  • 7 SNADNÝCH DOMÁCÍCH SIRUPŮ A LIKÉRŮ7 SNADNÝCH DOMÁCÍCH SIRUPŮ A LIKÉRŮ Skvělé letní nápoje jsou plné ovoce, bylinek a ledové tříště, občas i s kapkou alkoholu. Kdy jindy si vychutnat dobré pití, než v létem rozpálené zahradě. Co pro to musíte udělat? Je to […]
  • SKOŘICOVÝ LIKÉR DO LETNÍCH DRINKŮSKOŘICOVÝ LIKÉR DO LETNÍCH DRINKŮ Víte co je cukrkandl? S tímhle termínem už se moc nesetkáte. Vypadá jako veliké bílé krystaly, jejichž jemná chuť vám příjemně osladí bylinkový čaj. Tedy za předpokladu, že sladíte. […]
  • OCHUCENÉ ŠLEHAČKY NA RYCHLÉ DEZERTYOCHUCENÉ ŠLEHAČKY NA RYCHLÉ DEZERTY Repertoár sladkých šlehaček může být zcela neomezený. Smetanu s vysokým podílem tuku lze v podstatě ochutit na přání. Dozdobit moučník nebo dezert šlehačkou je příležitostí udělat celek […]
  • MAZANCOVÉ HODYMAZANCOVÉ HODY Už se těšíte na mazance? Tak začněte trénovat. Třeba letos vyzkoušíte nějaké nové těsto a překvapíte svou nápaditostí. Domácí pečení nic nenahradí, to mi asi dáte za pravdu. Patří k […]
  • KŘUPAVÍ SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHYKŘUPAVÍ SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY Pečivo z kynutého těsta patří neodmyslitelně k prázdninám. Koláče s tvarohem a buchty s borůvkami můžete doplnit i touhle křupavou dobrotou. Kynuté těsto není nijak náročné. V teple, […]
  • DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY SE ŠODÓDUKÁTOVÉ BUCHTIČKY SE ŠODÓ Při tomhle vaření se chtě nechtě vrátíte do dětství. A možná, že mnozí z vás si tuhle dobrotu dopřejí po spoustě let. Buchtičky se šodó patří k dost zapomenutým jídlům. Částečně je […]
  • DOMÁCÍ CHLÉB, JEDNA Z NEJLEPŠÍCH PŘÍLOHDOMÁCÍ CHLÉB, JEDNA Z NEJLEPŠÍCH PŘÍLOH Máloco je lepší, než čerstvě upečený chléb. Některý je natolik výrazný, že u stolu hraje prim, jiný je zas výtečnou přílohou studených pokrmů, pomazánek nebo při grilování. Dnešní téma […]
  • RÝŽOVÝ NÁKYP POD SNĚHOVOU ČEPICÍRÝŽOVÝ NÁKYP POD SNĚHOVOU ČEPICÍ Pro někoho milované jídlo, pro někoho neoblíbený pokrm ze školní jídelny. Ale na ten po první lžičce zapomenete, pokud si dáte říct… Tenhle rýžovník je nadýchaný jako obláček, […]
před 10 měsíci